Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010
Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, κ. Κώστας Κόλλιας σχετικά με την κατάθεση στο Κοινοβούλιο του Νομοσχεδίου με τίτλο «Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Χωρίς να έχει διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς στο γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας (φορείς εκπροσώπησης αγροτών, εργαζομένους ΕΛ.Γ.Α κλπ), η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά την ημέρα διακοπής των εργασιών της Βουλής το κυριολεκτικά ψευδεπίγραφο σχέδιο νόμου περί "συστήματος προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας".
Για δεύτερη φορά μετά από εννέα χρόνια, Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να "εισάγει" καινοτομίες στην ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής, υποβαθμίζει και αλλοιώνει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του γεωργοασφαλιστικού συστήματος, που απαιτεί η ιδιαιτερότητα της Ελληνικής Γεωργίας (μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, πολυτεμαχισμός, υψηλό κόστος παραγωγής, ηλικιακή σύνθεση αγροτικού πληθυσμού).
Οι εμπνευστές και τότε και τώρα είναι οι ίδιοι!
Τότε δημιούργησαν τον κρατικό αντασφαλιστικό οργανισμό ΟΑΣΙΣ, τον οποίο κατήργησε η ΝΔ, τώρα συστήνουν τη Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στο ΥΠΑΑΤ ως εποπτεύουσα Αρχή συνολικά της ασφάλισης.
Τότε μιλούσαν για αντασφάλιση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς, τώρα μιλούν για επιδότηση ασφαλίστρου με χρήματα των αγροτών, πάλι προς τους ιδίους φορείς.
Γιατί άραγε επανέρχονται στην αρχή του ιδίου κύκλου, αγνοώντας την πραγματικότητα, η οποία είναι η επιτυχής πορεία του ΕΛ.Γ.Α, ως μοναδικού φορέα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής από το 1988 έως σήμερα;
Οποιαδήποτε αναφορά περί τυχόν ασυμβατότητας λειτουργίας του ΕΛ.Γ.Α με το κοινοτικό πλαίσιο είναι αβάσιμη και οποιαδήποτε αναφορά σε δήθεν υπερχρέωσή του προσβάλλει βάναυσα την αλήθεια και τους Έλληνες αγρότες.
Από τα άρθρα του νομοσχεδίου καθίσταται σαφές ότι:
- Αλλοιώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛ.Γ.Α στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής με την μετατροπή του σε ασφαλιστική επιχείρηση διανομής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών.
- Οι Έλληνες αγρότες ωθούνται βιαίως στην "προαιρετικότητα" και την ιδιωτική ασφάλιση, με άμεσο αποτέλεσμα την ανασφάλιστη γεωργική παραγωγή.
- Οι 4 διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές (ειδική, γενική, προαιρετική, πρόσθετη) έναντι 3 διαφορετικών δυνατοτήτων ασφάλισης (υποχρεωτική, προαιρετική, πρόσθετη), η πολυπλοκότητα υπολογισμού και είσπραξης των εισφορών με μετατροπή του ΕΛ.Γ.Α σε μηχανισμό δίωξης των αγροτών για την καταβολή των εισφορών, δημιουργούν κυριολεκτικά λαβύρινθο διαδικασιών και τελικά θα αποδειχθούν ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές.
- Η μεταφορά του σχεδιασμού-υλοποίησης των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Π.Κ.Ο.Ε) στο πουθενά, προβλέπεται χωρίς καμιά σοβαρή επιχειρηματολογία (τη στιγμή μάλιστα που από το 2003 έως σήμερα ο ΕΛ.Γ.Α, με απόλυτη επιτυχία και χωρίς κανένα καταλογισμό από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε υλοποίησε 13 ΠΚΟΕ, στηρίζοντας αποφασιστικά το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών) δημιουργεί εύλογες υποψίες ότι εξυπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες. Το αποτέλεσμα βέβαια που θα προκύψει και απ’ αυτή την αλλαγή θα είναι οδυνηρό για τους Έλληνες αγρότες.
Επιμένουμε ότι, με τις σημερινές δομές και τα σημερινά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Γεωργίας, το "ασφαλιστικό κοστούμι" που της ταιριάζει είναι εκείνο της υποχρεωτικής ασφάλισης και μάλιστα με απλές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες υπολογισμού και είσπραξης των εισφορών, αλλά και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι προθέσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ έναντι του ΕΛ.Γ.Α και του συστήματος ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής είχαν διαφανεί από το Φεβρουάριο του 2010, όταν ανέτρεψε την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για ετήσια χρηματοδότηση του συστήματος ασφάλισης μέσω ΕΛ.Γ.Α, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρείχε για την χώρα ο κανονισμός 73/2009.
Η Ν.Δ. καταγγέλλει στους Έλληνες αγρότες ως ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση, καθ΄ ότι ουσιαστικά θα είναι η ταφόπλακα της τελευταίας ελπίδας για προστασία του εισοδήματός τους.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους Έλληνες αγρότες, ενισχύοντας θεσμικά και οικονομικά το ρόλο του ΕΛ.Γ.Α ως μοναδικού φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης ».