22 Αυγ 2011

Συνέντευξη εκπρ.τύπου της ΝΟ.Δ.Ε. Σάββα Πεταλά στην εφημερίδα Γνώμη


1η Ερώτηση: Κύριε Πεταλά η ΝΟ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου παρεμβαίνει στην τοπική  επικαιρότητα με δελτία τύπου, δηλώσεις και δράσεις που «ξεφεύγουν» από τα συνηθισμένα πλαίσια. Τι επιδιώκετε και ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της ΝΟ.Δ.Ε.;

Η ΝΟ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου αποτελεί ένα κομματικό όργανο, του οποίου ο ρόλος και οι δράσεις που αναπτύσσει πρέπει να έχουν την μέγιστη δυνατή απήχηση και αποδοχή από το σύνολο των στελεχών και των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Δωδεκανήσου.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι για να προσδώσουμε στη ΝΟ.Δ.Ε. την πραγματική διάσταση και τον σημαίνοντα ρόλο που απαιτούν οι πολίτες από τα κόμματα, θα πρέπει ο κυρίαρχος ρόλος της να είναι παρεμβατικός στα ζητήματα που απασχολούν τους Δωδεκανήσιους.
Σε καμία περίπτωση η ΝΟ.Δ.Ε δεν θα περιοριστεί σε εκλογικές διευθετήσεις και τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών αλλά θα συνεχίσει να  επιζητά το «άνοιγμα» στην κοινωνία, μέσω ανοικτών κομματικών εκδηλώσεων αλλά και επαφών με τοπικούς φορείς,  συνδικαλιστικές οργανώσεις , μεμονωμένους πολίτες. Αυτή άλλωστε είναι η πάγια θέση και εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ Αντώνη Σαμαρά, την οποία όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε με πράξεις και πνεύμα συνεργασίας..
Είμαστε αποφασισμένοι να παρεμβαίνουμε με καθαρές θέσεις και προτάσεις απέναντι στα οξυμμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των νησιών μας και να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο, αποκαθιστώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους απογοητευμένους πολίτες της Δωδεκανήσου.
Σε αυτή μας την επιδίωξη συνετελεσε και η εκλογή του Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. κ  Τάκη Μιχαήλου από την βάση για πρώτη φορά, γεγονός που αναβάθμισε το ρόλο της οργάνωσης και ενδυνάμωσε το κύρος του οργάνου.
Αντίθετα με το παρελθόν που τα κομματικά όργανα  πολλές φορές γίνονταν πεδίο καθορισμού κομματικών ισορροπιών «τρόμου» ανάμεσα στα πολιτικά γραφεία, σήμερα διαπιστώνουμε ότι  η ΝΟ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου καθορίζει την πολιτική ατζέντα και χαράζει αντιπολιτευτική γραμμή στο Νομό.
Χτίσαμε και ενδυναμώνουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους βουλευτές, τους πολιτευτές  και το σύνολο των στελεχών. Για το λόγο αυτό οποιοσδήποτε προσπαθήσει να σπάσει ή να υπονομεύσει αυτό το πολιτικό συμβόλαιο τιμής, να είναι σίγουρος ότι θα μας βρει σύσσωμους και αποφασισμένους απέναντι του.

2η Ερώτηση: Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο Ρόλος των Βουλευτών του Νομού; Ορισμένοι αποδίδουν την υπερδραστηριοποίηση της ΝΟ.Δ.Ε. σε πολιτικές  βλέψεις των μελών της και φωτογραφίζουν τον Πρόεδρο κ Μιχαήλου. Τι απαντάτε σε αυτό;

Ο ρόλος των βουλευτών είναι σημαντικός και θεμελιακός στην λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αλλά και του κράτους. Οι βουλευτές οφείλουν να είναι υπεύθυνοι πρωτίστως απέναντι στο Σύνταγμα και το εθνικό συμφέρον και δευτερευόντως απέναντι στο κόμμα και τους εκλογείς τους.
Σαν ΝΟ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου δεν θεωρούμε ότι οι βουλευτές έχουν ως μοναδική δραστηριότητα είτε να στηρίζουν ως συμπολιτευόμενοι ή να καταψηφίζουν ως αντιπολιτευόμενοι το νομοθετικό έργο μίας κυβέρνησης αλλά και να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα της εκλογικής τους περιφέρειας και να προασπίζονται τα δικαιώματα της Δωδεκανήσου.
Πρέπει λοιπόν οι βουλευτές της συμπολίτευσης να ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες για την αναγκαιότητα των κυβερνητικών αποφάσεων ενώ αντίθετα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να προβάλουν και να στοιχειοθετούν τις αντιρρήσεις τους.
Κατά συνέπεια οι βουλευτές ενός Νομού οφείλουν να πολιτεύονται με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις  και προτάσεις απέναντι στα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά  προβλήματα του Νομού, τα οποία έχουν οξυνθεί εξαιτίας των επιλογών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των ντόπιων υποστηρικτών της.
Δυστυχώς όμως και  οι τέσσερεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Νομό, αποδεικνύουν καθημερινά ότι αδυνατούν να καταλάβουν ότι ως συμπολιτευόμενοι δεν υποχρεούνται να είναι άβουλα φερέφωνα κυβερνητικών επιλογών, αλλά συνδιαμορφωτές αποφάσεων.
Εξαιτίας λοιπόν αυτής της ενδοτικότητας, το τελευταίο διάστημα η Δωδεκάνησος όχι μόνο αποψιλώνεται από υπηρεσίες και υποδομές όπως γενικές διευθύνσεις της Περιφέρειας, τα γραφεία στρατολογίας & επιθεώρησης εργασίας προκειμένου να ευνοηθούν οι Κυκλάδες αλλά πλέον έχουμε απωλέσει δικαιώματα και κεκτημένα δεκαετιών όπως το 75 % από τα δημόσια κτήματα.
Από την άλλη κυρία Βενιανάκη δεν θα πρέπει να χαϊδεύουμε τα αυτιά των πολιτών οι οποίοι έχουν την δυνατότητα της αξιοκρατικής επιλογής με βάση την διεκδικητικότητα, τις πολιτικές θέσεις και το ήθος των υποψηφίων. Για το λόγο αυτό οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι παλαιοκομματικές λογικές και το κριτήριο της προσωπικής εξυπηρέτησης και του ρουσφετιού πρέπει να απορριφθούν πρωτίστως από τους ίδιους.
Έφτασε ο καιρός οι πολίτες να δείξουν την πραγματική τους δύναμη και να αναγκάσουν τους πολιτικούς να αντιληφθούν ότι η ψήφος δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως εμπορικό προϊόν και οι βουλευτές ως πλασιέ που παρίστανται ανελλιπώς σε κοινωνικές εκδηλώσεις για να προβάλουν τον εαυτό τους.
Μόνο όταν η κοινωνία στην πλειοψηφία της αντιληφθεί και απαιτήσει από τους υποψηφίους να πολιτεύονται με όρους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να επιτελέσουν οι βουλευτές τον ουσιαστικό τους ρόλο.
Εμείς ως ΝΟ.Δ.Ε οφείλουμε να είμαστε ο καταλύτης τουλάχιστον σε εσωκομματικό επίπεδο για να επέλθει πλήρη αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικών ηθών. Ο δρόμος αυτός γνωρίζουμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί μόνο με ρήξεις και ανατροπές και για το λόγο αυτό τόσο τα μέλη της Διοικούσας όσο και ο Πρόεδρος κ Μιχαήλου αγωνίζονται με σθένος και ανιδιοτέλεια, όσο και αν ορισμένοι αποδίδουν άλλα κίνητρα και προθέσεις. Φαντάζομαι βέβαια ότι όταν κλείσει αυτός ο κύκλος με επιτυχία και έχοντας δημιουργηθεί νέα δεδομένα όλα τα στελέχη όπως και ο κ Μιχαήλου θα επανεξετάσουν τις προτεραιότητες και τις προθέσεις τους.

3η Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η ανανέωση προσώπων που έχει πραγματοποιηθεί σηματοδοτεί και αλλαγή σελίδας για την τοπική Νέα Δημοκρατία;

Οι ανοικτές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για πρώτη φορά στην εκλογή των τοπικών οργανώσεων αναμφίβολα επέτρεψαν στη Νέα Δημοκρατία να ενισχύσει το στελεχιακό της δυναμικό με νέους ανθρώπους και να «αναζωογονηθεί» πολιτικά. 
Η συμμετοχή νέων προσώπων είναι σίγουρα μία θετική εξέλιξη που συμβάλει στην ανανέωση και στο άνοιγμα των στεγανών που αποξένωσαν το κόμμα από την κοινωνία. Σε καμία περίπτωση όμως η συνδρομή  καινούργιων ή νέων ηλικιακά προσώπων δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη που εγγυάται την αλλαγή νοοτροπίας και την απόρριψη των πολιτικών πρακτικών του παρελθόντος.
Ούτε βέβαια τα πλούσια και αψεγάδιαστα βιογραφικά αποτελούν εγγύηση ότι οι κάτοχοι τους μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες κοινωνικές ανάγκες και συνθήκες. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα σημερινά πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα δημιουργήθηκαν από γνωστούς πολιτικούς με ακαδημαϊκή πορεία και θητεία σε επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας.
Αντίθετα, εγγύηση για την αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή του τόπου και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από εντιμότητα, πατριωτισμό, αγωνιστικό πνεύμα και ανιδιοτέλεια.
Η αλλαγή νοοτροπίας προϋποθέτει δυνατότητα αυτοκριτικής των παλαιών στελεχών αλλά και δυνατότητα κριτικής των νέων απέναντι στις παθογένειες και τις πρακτικές του παρελθόντος. Ένα νέο στέλεχος που εφαρμόζει προσωπικές στρατηγικές και μεθοδεύσεις ατομικής προβολής εις βάρος της ενότητας του κόμματος, όχι μόνο δεν συμβάλει στην ανανέωση αλλά αντίθετα ταυτίζεται απόλυτα με όσους οδήγησαν το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία και τη χώρα στο τέλμα.
Σαν τοπική Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα σε ότι αφορά τη ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου, δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν συμβιβαζόμαστε με λογικές και πρακτικές του παρελθόντος. Τα στελέχη και ο Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου κ Μιχαήλου δεν επιδιώκουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις σήμερα προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωπικά και να ανταποδώσουν αύριο, όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση. Αυτό είτε αρέσει είτε όχι σε ορισμένους «δημοσιοσχετιστες» και ατσαλάκωτους του πολιτικού συστήματος, το ομολογούν και το πιστώνουν άπαντες στη ΝΟ.Δ.Ε.

4η Ερώτηση: Βλέπουμε ότι η ΝΟ.Δ.Ε. «αντιπολιτεύεται» τους αυτοδιοικητικούς από το χώρο του ΠΑΣΟΚ περισσότερο και από τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού. Πως το εξηγείτε;

Το ΠΑΣΟΚ κ Βενιανάκη δεν σκοπεύει να κάνει εκλογές στο Νομό Δωδεκανήσου με τους τέσσερεις βουλευτές του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου , οι οποίοι όχι μόνο στερούνται επιχειρημάτων για να εξηγήσουν την στάση τους αλλά αδυνατούν να επισκεφθούν τους ψηφοφόρους τους. Το ρόλο αυτό τον επιφυλάσσει το ΠΑΣΟΚ στους δήθεν αυτοδιοικητικούς που προέρχονται και καθοδηγούνται από τον κομματικό του μηχανισμό.
Δυστυχώς συγκεκριμένα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που προέρχονται από το σκληρό κομματικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ έχουν αποδείξει ότι συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης του Μνημονίου. Συνειδητά παίζουν το ρόλο του  Πράσινου Δούρειου Ίππου  απεμπολώντας σιωπηρά και μεθοδικά τα κεκτημένα και τα δικαιώματα της Δωδεκανήσου. Πώς να εξηγήσουμε διαφορετικά για παράδειγμα ότι ο κ Μαχαιρίδης όχι μόνο δεν «έβγαλε άχνα» για την απώλεια του 75% από τα δημόσια κτήματα, την μετεγκατάσταση των Γραφείων Στρατολογίας και Εργασίας στη Σύρο κ.τ.λ. αλλά ότι αντίθετα συνειδητά και προκλητικά διέψευδε και λοιδορούσε όσους προειδοποιούσαν εδώ και ένα χρόνο.
Ανέκαθεν το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσε την αυτοδιοίκηση ως προέκταση του κομματικού του βραχίονα, με συγκεκριμένα πρόσωπα σε ρόλο πολιορκητικού κριού εις βάρος των τοπικών συμφερόντων. Κύριος σκοπός τους είναι η νομή και διαχείριση ενός τοπικού συστήματος εξουσίας προκειμένου να ελέγχουν τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δρώμενα, αδιαφορώντας για τη Δωδεκάνησο και τους πολίτες.
Απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί ως κομματική θερμοκοιτίδα για να εκθρέψει τα παιδιά του πράσινου κομματικού σωλήνα αποτελεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επί θητείας κ Μαχαιρίδη το σύνολο των Αντινομαρχών του οποίου έχουν καταλάβει ή διεκδικήσει βουλευτικές έδρες και κυβερνητικές θέσεις.
Εμείς τους αναγνωρίζουμε ότι δίκαια φέρουν τον τίτλο των «εθελόδουλων» καλών κομματικών παιδιών των κ.κ Παπανδρέου και Ραγκούση και τους ενημερώνουμε ότι θα συνεχίσουμε αναδεικνύουμε τις ευθύνες τους.
Άλλωστε ποιος μπορεί να εξηγήσει ότι ενώ για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ σχεδόν «παρακάλεσε» το δίδυμο Μαχαιρίδη- Κουσουρνά να είναι υποψήφιοι στο Δήμο Ρόδου και Περιφέρεια αντίστοιχα, εκείνοι και ενώ βρίσκονταν σε θέση ισχύος δεν διαπραγματευτήκαν σε πρώτο πρόσωπο με τον κ Παπανδρέου την διασφάλιση 2 -3 κεκτημένων της Δωδεκανήσου όπως π.χ. το 75 % από τα δημόσια κτήματα σαν πόρο για τα υπέρογκα χρέη των Δήμων της Δωδεκανήσου.
Αμφιβάλει κάποιος ότι αν σε αυτή τη θέση ισχύος βρίσκονταν κάποια άλλα στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως π.χ. ο κ Παρασκευάς δεν θα διεκδικούσαν ή δεν θα διασφάλιζαν πολλά περισσότερα από όσα κατόρθωσαν ο σημερινός Δήμαρχος Ρόδου και ο νυν Περιφερειάρχης;

5η Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα φημολογείται ότι συγκεκριμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που επηρεάζονται από τον κ Παυλίδη απέχουν από τις δημόσιες εκδηλώσεις του κόμματος. Πιστεύετε ότι έχει βάση αυτή η άποψη;

Καταρχήν εμείς απεχθανόμαστε και απορρίπτουμε τις ταμπέλες και τις κατηγοριοποιήσεις των στελεχών, των μελών και των ψηφοφόρων μας. Οι όροι και τα δίπολα Σαμαρικοί-Ντορικοί, Παυλιδικοί-Αντιπαυλιδικοί κ.τ.λ. χρησιμοποιούνται τεχνηέντως από όσους κινούνται εξωθεσμικά και παρασκηνιακά για να πλήξουν την ενότητα της Παράταξης στο Νομό.
Επιπρόσθετα τόσο η ΝΟ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου όσο και το σύνολο των τοπικών οργανώσεων εκλέχθηκαν και συγκροτήθηκαν μετά την εκλογή του Προέδρου μας κ Σαμαρά και την απομάκρυνση του κ Παυλίδη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οφείλουμε να κινηθούμε προς το μέλλον απαλλαγμένοι από διχαστικά διλήμματα τα οποία έχουν επιλυθεί με αποφάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  κ Σαμαρά.
Από την άλλη κανένας δεν μπορεί να μηδενίσει την προσφορά και την προσωπική πορεία ενός πολιτικού άνδρα που εκλεγόταν επί 30 και πλέον χρόνια με την Νέα Δημοκρατία.
Κατά συνέπεια δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ένας πολιτικός που ανδρώθηκε μέσα στην Νέα Δημοκρατία ορμώμενος από προσωπικές πικρίες θα μπορούσε να κινηθεί εις βάρος του χώρου που τον ανέδειξε.
Τώρα εάν κάποιοι μεμονομένοι Νεοδημοκράτες, εμφανίζονται και συμπεριφέρονται «Βασιλικότεροι του Βασιλέως» δεν θεωρούμε και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι αποτελεί πολιτική γραμμή που εκπορεύεται από τον κ  Παυλίδη.

6η Ερώτηση: Ακούγονται πολλά ονόματα που ενδέχεται να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Πότε προβλέπετε να κλείσει και να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο στο Νομό;

Καταρχήν ως ΝΟ.Δ.Ε. θα θέλαμε να μπει ένα τέλος στην κυριολεκτικά «ακατάσχετη» ονοματολογία και τις πρακτικές ορισμένων να διαρρέουν ότι διεκδικούν βάσιμα θέσεις στο ψηφοδέλτιο, προσπαθώντας να αυτοδιαφημιστούν και να προλάβουν ενδεχομένως εξελίξεις.
Παρακολουθούμε με έκπληξη πολλά από τα γραφόμενα στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο αλλά και στα Blogs στο διαδίκτυο, τα οποία παρουσιάζουν ως τετελεσμένες διάφορες συνθέσεις του ψηφοδελτίου, που αν ίσχυαν θα έπρεπε να περιλάβουμε τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων…!!!
  Θέση μας είναι ότι είναι θεμιτή οποιαδήποτε φιλοδοξία με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ακολουθεί προσωπικές στρατηγικές, υπόγειες διαδρομές και να μετέρχεται παρασκηνιακές ραδιουργίες για να πλήξει δυνητικούς συνδιεκδικητές.
Η ενότητα και η τήρηση των κανόνων που διασφαλίζουν όρους προσκηνίου  ισχύουν για όλους και είναι αδιαπραγμάτευτές.
 Σε ότι αφορά την οριστικοποίηση των υποψηφίων που θα απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο, εκτιμώ ότι θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι ιδιαίτερα πιθανό εντός του φθινοπώρου.
Πάντως σε κάθε περίπτωση το ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί με υπογραφή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ Σαμαρά και μόνο.