11 Αυγ 2011

• Ανακοίνωση της ΝΟ.Δ.Ε. Δωδεκανήσου για την επιβολή του υψηλού συντελεστή Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες εστίασης μεσούσης της τουριστικής περιόδου.


 

  • Η απόφαση της κυβέρνησης να μετατάξει τις υπηρεσίες εστίασης στον υψηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. είναι καταστροφική. Εκατοντάδες επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα οδηγούνται στο περιθώριο και στην περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών τους σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης.
      Εν μια νυκτί, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυξάνει το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών που μετακυλύεται στους πολίτες της Δωδεκανήσου αλλά και στους επισκέπτες των νησιών μας.
Ο τουρισμός, η μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική πηγή για τα νησιά μας και βασικός πόλος ανάπτυξης της χώρας δέχεται ένα καίριο πλήγμα. Είναι δεδομένο πλέον ότι η κυβέρνηση μαζί με τη "μπάλα" έχει χάσει και το μέτρο, επιχειρώντας για ακόμα μία φορά να μεταθέσει τα αδιέξοδα της πολιτικής του Μνημονίου στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
     Η παρατεταμένη και ένοχη σιωπή των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική που πλήττει καίρια την οικονομία και την κοινωνία της Δωδεκανήσου, επιβεβαιώνει ότι μπορούν επάξια να φέρουν τον τίτλο των Γκαουλάιτερ της Κυβέρνησης του Μνημονίου.
      Ο κ. Μαχαιρίδης, με τη γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδο των ανέξοδων λεονταρισμών και καθαρά  για λόγους εντυπωσιασμού, απείλησε πριν λίγες ημέρες και για πολλοστή φορά ότι θα παραιτηθεί, διεκδικώντας βέβαια όχι τα δίκαια της Δωδεκανήσου όπως διατείνεται αλλά μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
      Σήμερα βέβαια ο κ Μαχαιρίδης σιωπά…. και προτιμά να εκδίδει ανακοινώσεις για την συνάντηση του με τον πρεσβευτή του Βιετνάμ. Εμείς πάντως με αφορμή αυτή την ιστορική συνάντηση του και προκειμένου να  φρεσκάρουμε την μνήμη του κ Μαχαιρίδη θα του θυμίσουμε ότι " Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι οι Αμερικάνοι ενώ στη Δωδεκάνησο διά του Φ.Π.Α. πυρπόλησε την τιμή του ριζότο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".
      Αντίστοιχα ο Δήμαρχος Ρόδου κ Κουσουρνάς δεν θέλει να καταλάβει  τον τεράστιο αντίκτυπο της κυβερνητικής απόφασης στα οικονομικά του Δήμου μας και στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης.
      Δεν αντιλαμβάνεται άραγε ο κ Κουσουρνάς  ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. πέρα από μαρασμό και λουκέτα θα σημάνει μειωμένους τζίρους άρα και μειωμένα έσοδα για το Δήμο μέσω του ΔΗΦΟΔΩ; Άβουλος και μοιραίος, ως συνήθως, σε ρόλο κομματικού κομισάριου που απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις έως ότου επέλθει το μοιραίο.
      Σε παρόμοιο ρόλο οι βουλευτές  και τα στελέχη των κομματικών οργανώσεων  του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έχουν εξαφανιστεί ποντάροντας  αφενός στα μπάνια του λαού και αφετέρου ότι δεν θα ταυτιστούν με την νέα κυβερνητική παλινωδία.
      Τέλος αναγνωρίζοντας το σημαίνοντα ρόλο του Βουλευτή  κ Νικητιάδη ως μέλος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα θέλαμε να του θέσουμε το εξής απλό ερώτημα:
      Tι συνέπειες θα έχει για τον τουρισμό της Δωδεκανήσου και ειδικότερα στους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α.;
      Δεν αντιλαμβάνονται επιτέλους στην κυβέρνηση ότι όπως συνέβη και πέρσι η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α  όχι μόνο δεν αυξάνει τα κρατικά έσοδα αλλά τα μειώνει διά του μαρασμού της Αγοράς;
      Η μήπως οι φωστήρες της Κυβέρνησης του Μνημονίου θεωρούν  ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. συνιστά κάποιου είδους πολιτική και μέτρο στήριξης του τουρισμού;
      Απέναντι στη σιωπή των συνενόχων και εντολοδόχων της κυβέρνησης του μνημονίου, τα στελέχη της Ν.Δ. είναι και θα παραμείνουν κοντά στους πολίτες και τους επαγγελματίες που δοκιμάζονται από αυτή την απαράδεκτη και ανάλγητη απόφαση.
      Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των επιχειρηματιών συμπολιτών μας  και δεσμευόμαστε απέναντί τους για την μείωση του Φ.Π.Α. στο 4,5% για τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό.
      Πρόκειται για μια δέσμευση που ανέλαβε προσωπικά ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς και θα υλοποιηθεί από την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
      Μέχρι τότε, ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος καθώς και το σύνολο των εργαζομένων  μπορούν και πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να δοθεί απάντηση σε αυτούς που όχι μόνο τους εξαπάτησαν πολιτικά αλλά συνεχίζουν να συμπράττουν σε πολιτικές που καταδικάζουν τα Δωδεκάνησα στο περιθώριο.